Under året har Stiftelsen IMIT initierat ett flertal forskningsprojekt bl a på digitalisering, AI, affärsmodeller och ecosystem. Ofta ihop med företag och i form av företagsfinansierade doktorander som intresserats för: (1) Nya affärsmodeller – i form av vad som krävs för att erbjuda varor och tjänster med nytt digitalt innehåll och hur verksamheten tjänar pengar på digitalisering. (2) Ledning och strategi – hur företag driver den mycket mångfacetterade förändringsprocess och kompetensutveckling som behövs för en digital omvandling. (3) Företagets förändrade relationer med omvärlden – t ex leverantörer, kunder och samarbetspartners om hur data får och kan användas och delas. Forskarskolan utvecklas kontinuerligt och nya antagningar planeras för det kommande året. Du är välkommen att ta kontakt med mig om detta låter intressant för dig och din verksamhet.
Årets sista nummer av tidskriften bjuder på fyra artiklar som på något sätt berör förändringar i affärsmodeller. Den första av Wiebke Reim, Daria Sas och Vinit Parida som intresserats för hur den cirkulära ekonomin håller löftet om ett systematiskt tillvägagångssätt för att ge ekonomiska, sociala och miljömässiga fördelar. Men att flytta till ett mer cirkulärt tankesätt kräver nära samarbete med befintliga och nya ekosystempartners. Den analysram som föreslås i artikeln identifierar fyra typer av cirkulära affärsmodellmöjligheter och beskriver för varje affärsmodell framtida aktiviteter som kan leda till större cirkularitet.
Den andra artikeln som är författad av David Sjödin och Vinit Parida handlar om hur tillverkande företag investerar kraftigt i digitalisering som en källa till innovation och nya intäktsströmmar. Trots detta konstateras att många företag har lägre intäkter från digitala tjänster än förväntat och oväntade kostnader som minskar vinsterna. För att hantera den här utmaningen kan företag anta en mer kundfokuserad process som baseras på mikrotjänster för att skapa en högre avkastning på investeringen.
Artikel nummer tre handlar om hur teknologier för digitalisering och industri 4.0 lovar att ge många nya möjligheter och fördelar för processindustrin. Ändå står många företag inför utmaningar när det gäller att anta och använda dem för processinnovationer. Koteshwar Chirumalla förklarar hur processindustriföretag kan utveckla en väg för digital processinnovation steg för steg genom att bygga dynamiska funktioner.
Den avslutande artikeln inriktas på hur andelen solceller och elbilar ökar kraftigt i Sverige. Petter Johansson menar att den här utvecklingen är bra för miljön men skapar utmaningar för etablerade aktörer. Innovationsprojekt som bedrivs av aktörer inom elsystemet resulterar ofta i inkrementella snarare än radikala förbättringar. I den här artikeln lyfts mikronät fram som ett alternativ för utveckling av systemövergripande lösningar på framväxande problem i elsystemet.
Trevlig läsning!