I en tid av ständiga förändringar och teknologiska framsteg står vi inför nya utmaningar och möjligheter. De fyra artiklarna i årets sista nummer av tidskriften speglar denna dynamik. Artiklarna belyser vikten av att effektivt kunna integrera nya, ofta tvärkulturella eller tvärvetenskapliga metoder och perspektiv i befintliga system och strukturer. Artiklarna målar tillsammans en bild av en värld där gränserna mellan teknik, konst och mänsklighet suddas ut. De framhäver vikten av att integrera olika perspektiv och kunskaper för att skapa en mer hållbar och inkluderande framtid. Vi står inför en tid där innovation inte enbart handlar om nya produkter eller tjänster, utan om att omforma vårt sätt att tänka, samarbeta och värdera vår omvärld.
Erik Gustafsson belyser hur kreativa näringar kan tillföra nya dimensioner till innovationsprocessen, vilket utmanar våra traditionella synsätt. Hans arbete understryker behovet av att väva samman konstnärliga och estetiska perspektiv med etablerade metoder för att navigera genom komplexa utmaningar inom hållbarhetsområdet.
Ludvig Lindlöf och Magnus Andersson tar sig an datadriven innovation, där olika synsätt på dataanvändning både kan skapa hinder och öppna upp för nya möjligheter. Genom deras insikter förstår vi bättre vikten av samarbete och förståelse mellan olika aktörer. Speciellt fastnar jag för begreppet ’multikontextualitet’ som innebär att data kan ha flera olika och ibland oväntade användningsområden.
Rickard Sandbergs diskussion om ESG-betyg (Environmental, Social, Governance) visar på nödvändigheten av att införa nya, vetenskapligt grundade metoder i befintliga finansiella och organisatoriska strukturer. Hans arbete pekar på hur man kan göra ESG-betyg mer meningsfulla och användbara för både företagsledare och investerare.
I Lisa Carlgren och Sihem BenMahmoud-Jouinis artikel framträder de kulturella och organisatoriska utmaningarna vid implementeringen av ’design thinking’. Deras forskning ger värdefulla insikter i hur företag kan balansera bevarandet av befintliga kulturer och strukturer med införandet av nya, innovativa arbetssätt.
När jag läser artiklarna ser jag en strävan att bygga broar mellan nya, innovativa metoder och de etablerade strukturerna som formar vår värld. Forskarnas insikter utgör en ovärderlig guide för oss alla som söker att förstå och forma en framtid där innovation och hållbarhet går hand i hand. Som ledare, forskare och innovatör står vi inför uppgiften att inte bara utforska dessa nya horisonter, utan också att skapa de nödvändiga förbindelserna som kan föra dessa olika världar samman för en hållbar och innovativ framtid.